Történelmi- és geotúrák    a Balatonnál Lóczy István túravezető loczyistvan@gmail.com       30 576 6204

A Bakony-Balaton Geopark


“Egy geoparkban számos olyan földtani, felszínalaktani értéket találunk, amely tudományos és oktatási jelentősége, ritkasága, valamint esztétikai értéke miatt egyaránt kiemelkedő” - áll a geopark bemutatkozó kiadványában.

Szeretném jelezni, hogy ezen “értékek” között olyasmikre kell gondolni, mint például a tanúhegyek vagy szinte az egész Tihanyi-félsziget. Vagyis a geopark bizonyos értelemben magát a Balaton környéki tájat jelenti.


Bővebben magának a Bakony-Balaton Geoparknak a honlapján lehet erről olvasni: geopark.hu/home/mi-a-geopark


Bakony-Balaton Geopark partnerség


Egy túravezető esetében a partnerségnek az az alapja, hogy részt vett a Balaton-felvidéki Nemzeti Park által szervezett geotúravezetői képzéseken, amelyeknek a végén sikeres vizsgát is tett. Ezáltal birtokában van azoknak az ismereteknek, annak a felkészültségnek, amelyet a nemzeti park szakemberei megfelelőnek ítélnek az adott tájegységekkel kapcsolatban. Magyarán a partner geotúravezető ismeri az adott táj földtörténeti folyamatait, tisztában van az ottani geológiai látnivalókkal - de a helyi történelem, néprajz legfontosabb jellemzőivel is.

Mindezen tudományágakból a partner túravezető természetesen nem rendelkezik doktori címmel (pontosabban ez nem elvárás...), de mégis, a tartalmas és színvonalas túravezetéshez megvan a szükséges (és a szakemberek által megfelelőnek ítélt) tudása, helyismerete.

A partnerség a túravezető számára tehát egyrészt megbecsülést és bizalmat jelent, hiszen a túrák során kissé az egész nemzeti parkot, illetve a Bakony-Balaton Geoparkot is képviseli, másrészt pedig ebből adódóan megtestesít egy színvonalat és egy szakmai igényességet is, amelyet mindig szem előtt tartunk és amelynek szeretnénk megfelelni.


Természetesen mi túravezetők sem vagyunk egyformák, vagyis a túrákon nem kizárólag a képzések anyagát fogjuk “felmondani”. Mindannyiunknak megvan a maga érdeklődési köre, és már régóta foglalkoztat bennünket a Balaton környéke - hiszen a képzésekre is ezért jelentkeztünk.Én két tájegységben vettem részt a képzéseken (tehát ezeken a területeken vagyok jogosult a partnerségre):

- a “Balaton-felvidék nyugat” tájegységben, és a

- Keszthelyi-hegységben.


A “Balaton-felvidék nyugat” valószínűleg a legszínesebb vidék... Az elnevezés a Balaton egyik legizgalmasabb tájegységét takarja. Beletartoznak a Tihanyi-félsziget egykori vulkánkitöréseinek emlékei, a Dörgicse melletti látványos mészkősziklák, vagy a Halom-hegy vulkáni krátere, ahová kényelmesen be is sétálhatunk. A látogatók viszonylag kis területen a földtörténeti folyamatok számos, változatos és érdekes emlékével találkozhatnak. És a táj nem csak képletesen színes: nyáron a levendula vagy ősszel a cserszömörce színeihez igazán nem könnyű hasonlót találni.     

A vidék történelmi emlékekben is igen gazdag. A középkori templomok, várak menekülő Árpád-házi hercegek és diadalmas királyok, gályarab prédikátorok, vagy éppen várurak sorsát elevenítik meg előttünk. A vulkáni krátereket kelta harcosok vették birtokukba, ortodox szerzetesek éltek itt háborítatlanul az egyházszakadás után is, és innét indult száműzetésbe Magyarország utolsó királya... Hosszan lehetne sorolni azokat az epizódokat, amelyekben a történelem nagy folyamatai megmutatják magukat. Ez a tájegység valóban kihagyhatatlan annak, aki a Balaton iránt érdeklődik!


A Balaton-környéki tájak közül a Keszthelyi-hegységet talán kevésbé ismerik a kirándulók, pedig nagyon szép túrákra van lehetőség itt is. A déli dolomithegyek meredek sziklafalai között vadregényes völgyek húzódnak, az északi bazalthegyeket pedig drámai vulkánkitörések alakították ki. A táj nem szűkölködik olyan látnivalókban, amelyek önmagukban is kiemelkedően érdekesek: páratlan élmény pédául a túra a Tátika “őserdejében” vagy a Bazalt utca sziklaszurdokában. A hegységben szép számmal találhatók kilátók, de akár a “szomszédos” tanúhegyekben is elgyönyörködhetünk a Szépkilátó területéről, amelyet először egy angol lady, Mary Hamilton fedezett fel magának.   

A változatos táj gazdag és sokrétű kulturális örökséget őriz: a vaskori halomsírok sokasága valaha egy nagy fejedelmi központ mellett sorakozott, Rezi és Tátika vára pedig a középkor évszázadainak a tanúi - később pedig a romantikus irodalom fedezte fel romjaikat, más “bús düledékekkel” együtt . A magányosan álló Szent Mihály-domb kápolnája egykori halászok szerencsés megmenekülésének állít emléket, és több helyen találkozunk a Festeticsek tevékenységének nyomaival is.


Természetesen a két tájegységen kívül is vezetek túrákat (pl. a Tóti-hegyre és a salföldi pálos kolostorhoz, vagy Nagyvázsonyban a tálodi romokhoz, vagy a déli parton a Böre-várhoz stb.), ezeknél azonban a “geopark partner” elnevezést nem használhatom.