Túranaptár A túrákról általában A túravezető Kiadványok Kapcsolat
Túrák a Balatonnál Lóczy István túravezető

Találkozás: Dörgicse, Boldogasszony-templomrom (Gernyei utca a falu szélén), jún. 29-én 10 órakor

Túravezető: Lóczy István

Részvételi díj: 1500- Ft

Az útvonal 14 km hosszú, közepesen nehéz, kb. 5 óra alatt tesszük meg


Dörgicse és környéke biztosan az egyik legérdekesebb, legváltozatosabb vidék a Balatonnál. Három Árpád-kori templommal is dicsekedhet, egy triász sziklafallal, egy ördögszántással, egy barokk kőhíddal, a falutól egy-két kilométerre egy vulkán kráterébe lehet besétálni, van kilátó a dombtetőn, sőt egy másik domb tetején még egy tavat is találunk. Régi templomai jól mutatják az Árpád-kor falvainak kis méreteit, sebezhetőségét, valamint a kegyuraságok gőgös viselkedését.

Dörgicsén a világtörténelem is éreztette erejét: az 1600-as években a dörgicsei lelkész kiszabadításáért kis híján tengeri csatára került sor Nápoly mellett, a 19. században pedig a világgazdaság távoli szereplői keserítették akaratlanul is az itteniek életét.

A túra során Dörgicse templomai elmesélik, hogy született meg és épült ki a kereszténység a Balatonnál az Árpád-korban, hogy milyen megoldásokat kellett alkalmazni a templomok építésénél az uraságok miatt, és hogy mi a kapcsolat a papok beiktatása és a nyugati demokrácia születése között. Megemlékezünk egy dörgicsei lelkészről is, akit egy holland admirális szabadított ki a gályarabságból Nápoly környékén a 17. században.

Megcsodáljuk a hagyományos építkezést a faluban, a Kővölgyben megnézzük a környék egyik legszebb triász-kori szikláját, és megnézzük a tetején az ördögszántást.

Ezután némi gyaloglást követően besétálunk egy vulkán kráterébe…

Ettél már dörgicsét? beszélgetünk a megélhetés egykori lehetőségeiről, halászatról, szőlőről és filoxéráról, levenduláról.

A medve nem játék – mondják a székelyek. Tudtad, hogy a birka sem? A történelem során a magukat szelídnek mutató birkák többször is súlyos veszélybe sodorták az embereket. Az egyik ilyen esetre a reformkorban került sor. A többit majd a túrán...

A Balázs-templomtól (amely sokak szerint az egyik legszebb Árpád-kori romtemplom a Balaton-felvidéken) Dörgicse felé sétálva még választ keresünk arra, mit keres egy tó a hegytetőn.

Történelem a kulcslyukon keresztül - miről mesél Dörgicse? Június 29 A Boldogasszony-templom romja és egy jellegzetes dörgicsei épület “Kettős templom” a falu közepén A Kű-völgy sziklafala Még egy Árpád-kori templom Séta a Halom-hegy vulkáni kráterében Kilátás a Halom-hegyről A Szent Balázs templom romja